Integriteit
Integriteit
Goed bestuur is essentieel voor het vertrouwen van burgers in de politiek en de gemeentelijke organisatie. Het is dan ook van het grootste belang dat de integriteit van het stadsbestuur in al zijn geledingen boven iedere twijfel verheven is. Daarom is herstel van het vertrouwen een van de belangrijkste prioriteiten van deze coalitie.
Bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten ervan kunnen uitgaan dat ieder besluit op een transparante, eerlijke en zorgvuldige manier tot stand komt en dat persoonlijke of andere belangen van bestuurders daarbij op geen enkele wijze een rol spelen. Betrouwbaar bestuur betekent ook dat te allen tijde over besluiten in het openbaar verantwoording wordt afgelegd en dat daartoe alle noodzakelijke informatie wordt verschaft.
Integriteit vergt voortdurende aandacht en alertheid. Een besluit om iets te doen of na te laten is immers een keuze waarbij verschillende belangen tegen elkaar worden afgewogen. Daarbij kunnen zich, ook op het vlak van integriteit, lastige dilemma’s voordoen. Integer handelen vereist daarom een bestuurlijke cultuur waarin dilemma’s en twijfels op een open en veilige manier met elkaar besproken kunnen worden. Codes en procedures kunnen zeker houvast bieden en helpen bij het vermijden van integriteitsschendingen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat bestuurders en ambtenaren zich bewust zijn wat integriteit in concrete dagelijkse gevallen betekent. Daarom gaan we hierover met elkaar in gesprek.
De nieuwe coalitie is er alles aan gelegen de betrouwbaarheid van het Haagse stadsbestuur hoog te houden. De burgemeester heeft reeds het initiatief genomen zowel de huidige als de nieuwe wethouders aan een integriteitsonderzoek te onderwerpen. Tevens is inmiddels een intern meldpunt opgezet. Daarmee zijn de eerste stappen gezet. Maar er is meer nodig wil integriteit duurzaam verankerd zijn in het stadsbestuur. In aanvulling op het interne meldpunt zullen we een externe commissie van drie personen instellen die meldingen kan ontvangen en toezicht houdt op de naleving van integriteitsregels. De raad zal van het college een halfjaarlijks rapport ontvangen over de uitvoering van het programma.
Het college zal een gemeentelijk integriteitsprogramma ontwikkelen. Onderdeel daarvan is een standaard risico-analyse op integriteit bij gemeentelijke projecten om onafhankelijkheid te waarborgen en belangenverstrengeling te voorkomen. Naast gemeentelijke projecten kijken we daarbij ook kritisch naar bestaande procedures. Zo houden we vergunningprocedures tegen het licht, passen we vaker de wet Bibob toe bij vastgoedtransacties en verstrekken we subsidies altijd op basis van een subsidieregeling. Daarnaast dienen kwetsbare werkprocessen zodanig te worden ingericht dat de kans op integriteitsschendingen wordt geminimaliseerd.
De integriteit van het stadsbestuur is ook gebaat bij een duidelijke bestuursstijl. De coalitie streeft ernaar om tussen college en gemeenteraad een goede samenwerking te realiseren. Dit uit zich vanuit het college om raadsvoorstellen, kaders en visies helder te formuleren, voldoende tijd te bieden voor gedegen behandeling en afspraken te maken met de raad hoe beleid geëvalueerd wordt. Met een open houding vanuit het college naar alle partijen in de gemeenteraad versterken we de transparantie van het besluitvormingsproces en daarmee de kracht van het stadsbestuur.