Dienstverlening en participatie

Van de stad naar de wijk

Van de stad naar de wijk

De verbinding tussen het stadhuis (waar beleid wordt gemaakt) en de wijk (waar beleid wordt uitgevoerd) moet beter. Er komt een actieplan van de stad waarmee de ambtelijke organisatie nog vaker in de wijken actief is. Dit om de wisselwerking met bewoners te versterken en beleid en uitvoering dichter bij elkaar te brengen. Ambtenaren moeten vaker in de wijk kunnen werken zodat ze problemen ter plekke op kunnen lossen.

Initiatieven, verzoeken en vergunningaanvragen van bewoners worden sneller beantwoord. De capaciteit van de gemeentelijke diensten wordt meer wijkgericht ingezet. Dit begint met een goed wijkplan. Wijkplannen staan aan de basis van het gebiedsgericht werken. Wijkplannen maken we voor elke wijk op basis van een goede samenwerking met bewoners en we voeren deze samen uit. Deze wijkplannen gaan in ieder geval ook over klimaatbeleid (Groene energiewijken), zorg & welzijn (Haagse tafels – 0-100 teams) en de omgevingsplannen.

Iedere wethouder is een aanspreekpunt voor een stadsdeel. Ze houden nauw contact met de wijk. Er zijn regelmatig spreekuren, wijkwandelingen en andere vormen van overleg.