Bouwen en wonen

Participatie

Participatie

De stad maken we samen. In overleg met de gemeenteraad en de stad zorgen we voor gedegen participatietrajecten met duidelijke spelregels. De betrokkenheid van bewoners en bedrijven is daarin cruciaal, net als draagvlak en vertrouwen uit wijken. De gemeente heeft de leiding in de participatietrajecten bij ruimtelijke ontwikkelingen. We dagen de mensen in de stad en deskundigen vaker uit om met eigen ontwikkelvoorstellen te komen en we stimuleren het debat over ruimtelijke ontwikkelingen.

We versterken de bewonersparticipatie, maken participatietrajecten beter bekend en laagdrempeliger. We willen voldoende voorzieningen bij nieuwe gebiedsontwikkelingen garanderen door op tijd een leefbaarheidseffectrapportage (LER) uit te voeren. Zodra het mogelijk is, voeren we de LER stadsbreed in, waarbij we inzicht per wijk krijgen in (neven-) effecten van nieuwe ontwikkelingen op de leefomgeving.

Bouwprocessen maken we transparanter voor bewoners en de gemeenteraad. Er komt een leidraad voor participatie, inspraak en communicatie bij stedelijke ontwikkelingen. Bij elke ontwikkeling is het de gemeenteraad en de stad helder wanneer inspraak en besluitvormingsmomenten mogelijk zijn. De gemeente gaat vaker op locatie werken bij gebiedsontwikkeling. Bouwen voor de Buurt vormt hierbij een inspiratiebron.

De positie van huurders wordt versterkt. Er komt een actieplan ter versterking van de rechten en inspraak van huurders in de particuliere en vrije sector. De positie van huurdersverenigingen als volwaardig overlegpartner in het tripartiet woonoverleg wordt verstevigd. Hier komt ook een expliciete rol voor particuliere huurders(verenigingen). De VVE-balie wordt uitgebreid tot een VVE- en huurdersbalie, waar mensen voor vragen en ondersteuning over kopers- en huurdersrechten terecht kunnen. De bereikbaarheid
van de balie wordt verder vergroot.