Onderwijs

Kansengelijkheid

Kansengelijkheid

Alle kinderen en jongeren verdienen dezelfde kans om het beste uit zichzelf te halen. Kansenongelijkheid en segregatie in het onderwijs gaan we tegen, zonder aan de vrije schoolkeuze te tornen. Om kinderen alle kansen te bieden, ondersteunen we scholen bij het bieden van kwalitatief goed onderwijs. We onderzoeken hoe subsidies in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid volledig kunnen worden benut.

We stimuleren basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs om samen met bibliotheken en welzijnsorganisaties extra (huiswerk)begeleiding te organiseren dat toegankelijk is voor iedereen. We gaan door met de pilot om huiswerkbegeleiding in de wijkbibliotheken aan te bieden.

Geen kind mag worden uitgesloten van schoolactiviteiten vanwege de ouderbijdrage. Daarom gaat de gemeente met scholen in gesprek over de handhaving van het landelijke beleid met betrekking tot het vrijwillige karakter van de ouderbijdrage.

In Den Haag krijgen kinderen met dezelfde potentie niet altijd eenzelfde schooladvies. We pakken deze zogenoemde onderadvisering aan door scholen te ondersteunen en ouders /verzorgers en docenten te trainen in het herkennen van factoren die tot onderadvisering leiden.

Vroeg- en voorschoolse voorzieningen moeten voor iedereen toegankelijk zijn, zeker voor jonge kinderen met een (dreigende) taalachterstand. We zorgen ervoor dat meer kinderen uit deze doelgroep gebruik maken van vroeg- en voorschoolse voorzieningen. Door goede afspraken te maken met de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s) en ouders betere informatie te geven over hoe zij kinderen (vroegtijdig) kunnen aanmelden voor de voorschool, komen meer kinderen in beeld. We ondersteunen zomer- en weekendscholen en brede buurtscholen. We onderstrepen de rol van bibliotheken als ontmoetingsplekken, als plekken om meer en beter te leren lezen, huiswerk te maken en om mediawijsheid te vergroten.

Het is belangrijk dat kinderen een zwemdiploma halen. We blijven dit aanbieden aan scholen die daarvan gebruik willen maken. Beweging en gezond eten vinden we belangrijk. Geen enkel kind zou zonder ontbijt naar school mogen gaan. Ouders / verzorgers zijn verantwoordelijk voor een gezond slaap- en voedingspatroon van hun kinderen. We starten, in combinatie met het project Gezonde School, met een aanpak die gericht is op tijdige signalering en ondersteuning.