Werk, armoede en schulden

Minder armoede en schulden

Minder armoede en schulden

Alle Hagenaars moeten volwaardig mee kunnen doen en zichzelf kunnen ontplooien. Armoede en schulden kunnen dit belemmeren. Daarom is het een prioriteit van deze coalitie om in te zetten op de bestrijding van armoede en schulden. Armoede onder kinderen hoort in Den Haag niet thuis, alle Haagse kinderen moeten gelijke kansen krijgen. Het aanvalsplan armoede en schulden zetten we voort en breiden we waar nodig uit. Dit met het doel er zo snel mogelijk uit te komen, bijvoorbeeld door het vinden van een baan. We leggen de nadruk op mensen activeren en laten participeren in de samenleving. Ook levensbeschouwelijke en vrijwilligersorganisaties leveren een bijdrage in de aanpak van schulden.

Armoedevoorzieningen (onder andere de Ooievaarspas) houden we volledig in stand. Het armoedebeleid blijft barmhartig ensociaal, met oog voor individuele behoeften van diegenen die niet rond kunnen komen. Daarbij hebben wij ook aandacht voor groepen die niet veel aan hun inkomenspositie kunnen veranderen, zoals werkende armen en ouderen.

Den Haag kent ruim 34.000 zzp’ers. Een deel daarvan heeft moeite om maandelijks rond te komen. Zij weten de gemeentelijke voorzieningen vaak nog onvoldoende te vinden, terwijl ze er wel recht op hebben. Wij zullen ons intensief inzetten om ook hen te bereiken. We onderzoeken de mogelijkheden voor het faciliteren van een collectieve verzekering (broodfonds).

Schulden zorgen vaak voor stress en hebben grote invloed op het gezin. We verbreden de aanpak Schuldenzorgenvrij en zetten daarbij in dat mensen met schulden ook geholpen worden met onderliggende problematiek.

Innovatie, samenwerking en vroegsignalering zijn de krachtigste methoden om schulden tegen te gaan. Het Schuldenlab070 heeft diverse innovatieve initiatieven ontwikkeld (zoals het Jongeren Perspectief Fonds en incassovrije wijken) en is succesvol in het mobiliseren van landelijke, lokale, private en publieke partijen rondom problematische schulden. We zetten samen met de stad een systeem van vroegsignalering op. Het nieuwe, effectiever gebleken schuldhulptraject Klantreis breiden we uit, zodat dit traject beschikbaar wordt voor alle cliënten. In de aanpak van schulden is een persoonlijke benadering en begrijpelijke communicatie cruciaal. Werkgevers die problemen ervaren met de schulden van hun medewerkers ondersteunen we in de vorm van informatievoorziening of overname van de administratie rondom loonbeslag. We hechten aan het principe van sociaal invorderen. Bij loonbeslag wordt altijd rekening gehouden met de beslagvrije voet.