Toegankelijke en goede zorg
De toegang tot zorg, ondersteuning en (jeugd) hulp wordt sneller, simpeler en efficiënter. Voor inwoners en gezinnen die te maken hebben met complexe meervoudige problematiek zorgen we dat het aanbod vanuit een ‘ontschotte benadering’ effectief wordt georganiseerd. We versterken de positie van onafhankelijke cliëntondersteuning. Professionals in zorg, jeugdhulp en welzijn zijn zich bewust van het bestaan van alle vormen van diversiteit en handelen inclusief en sensitief.
Op de thuiszorg wordt niet beknibbeld. Het naleven van de cao ten aanzien van arbeidsomstandigheden voor (jeugd)zorgmedewerkers is een terugkerend onderwerp van gesprek met zorgaanbieders. Voor dagbesteding en begeleiding geldt geen eigen bijdrage. Ondanks de invoering van het abonnementstarief, zorgen we dat mensen met een minimuminkomen niet méér gaan betalen voor de eigen bijdrage Wmo. We dringen er bij het Rijk op aan dat er een compensatie komt voor de aanzuigende werking van de invoering van het abonnementstarief.
We groeien toe naar 0-100 teams, waar op wijkniveau mensen van alle leeftijden terecht kunnen met hun hulp- of zorgvraag. We voorzien de wijkteams van voldoende expertise, mensen en middelen om daadwerkelijk maatwerk te leveren en zichtbaar actief te zijn in de wijk. De indicatiestelling vindt op een onafhankelijke manier plaats.
We onderzoeken hoe en waar we meerdere functies in de wijk onder één dak kunnen organiseren, waardoor ook gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed slimmer kan worden gebruikt. Het Buurthuis van de Toekomst is hiervan een goed voorbeeld. De nabijheid van voorzieningen in de wijk blijft hierin het uitgangspunt.
Goede dienstverlening door AV 070 (voorheen Taxibus) vinden we belangrijk. Daarom blijven we toezien op stiptheid, aanrijtijden en klanttevredenheid. Als het niet goed gaat, gaan we daarover in gesprek om zo te komen tot directe verbeteringen.
Veel mensen in Den Haag voelen zich eenzaam. Den Haag gaat de strijd aan tegen eenzaamheid. Daarom gaan we door met de maatregelen die we hebben opgenomen in het Actieplan Eenzaamheid. Omdat eenzaamheid voor komt in alle lagen en leeftijden, kiezen we voor een aanpak die zoveel mogelijk aansluit bij al deze verschillende personen. De aanpak eenzaamheid is wijk- en buurtgericht.