Welzijn
We willen dat iedereen mee kan doen in Den Haag. Kleinschalig, wijkgericht en innovatief welzijnswerk is hiervoor belangrijk. Onze jeugdwerkers, maatschappelijk werkers, opbouwwerkers, community builders en ouderenwerkers werken samen met bewoners en ondernemers aan wijken waarin iedereen zich thuis voelt en mee kan doen. Zij versterken sociale netwerken, bieden ruimte voor eigen initiatief, brengen mensen bij elkaar en organiseren vrijwilligers. Hierin spelen ook de levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties in onze stad een belangrijke rol.
Deze coalitie onderstreept de rol die het welzijnswerk heeft in preventie en vroegtijdige signalering van onder meer zorgvragen, schulden, eenzaamheid, isolement en radicalisering. Door problemen vroegtijdig te signaleren, kan zwaardere hulp en zorg worden voorkomen. Daarom is welzijnswerk belangrijk voor het toekomstbestendig houden van zorg en (jeugd)hulp.
Iedere wijk is verschillend, daarom richten we het welzijnswerk per wijk in. Welzijnswerkers, bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners kijken samen met de gemeente, op basis van kennis en data, samen naar de sociale opgaven in een wijk en bepalen welke resultaten de welzijnsinzet moet hebben. Ook welzijnswerkers verwijzen, wanneer dat nodig is, op basis van hun professionaliteit mensen door naar zwaardere ondersteuning. Welzijnsprojecten worden verder geprofessionaliseerd. Er wordt niet bezuinigd op het aantal uren inzet van welzijnswerk.
We gaan de komende jaren verder met het verbeteren van het Haagse welzijnswerk. De taakstelling op welzijn wordt vanaf 2020 verkleind. We stimuleren innovatie en nieuwe initiatieven in het welzijnswerk. De middelen voor het innovatiebudget welzijn blijven, maar jaarlijks komt hiervan € 1 miljoen ook beschikbaar voor innovaties bij bestaande welzijnsorganisaties. Een subsidievoorwaarde is dat welzijnswerk niet ‘gestapeld’ wordt aangeboden en dat er wordt samengewerkt op basis van een gezamenlijk plan. Samenwerking met kleinschalige vrijwilligersorganisaties is het uitgangspunt bij subsidieverstrekking. Hiermee wordt overlap voorkomen. We sturen ook op doelmatigheid. Met een meerjarige financiering vanuit het innovatiebudget welzijn krijgen initiatieven de tijd om in een wijk te investeren en zich volledig te ontwikkelen. Voor de stabiliteit en continuïteit van het welzijnswerk spreken we met welzijnsorganisaties over de wenselijkheid van een vaste basis van welzijnswerkers die langdurig een netwerk kunnen opbouwen en nog beter in een wijk investeren. Er komt € 1 miljoen incidenteel beschikbaar ter versterking van de zelfstandige buurthuizen en de professionalisering van welzijnswerk.
Er komt een onafhankelijke Welzijnsadviescommissie die periodiek kijkt naar de kwaliteit van het welzijnswerk en hoe dit bij de wijk past.