Welzijn, jeugd, WMO en maatschappelijke opvang

Toekomstbestendige zorg en jeugdhulp

Toekomstbestendige zorg en jeugdhulp

Den Haag heeft net als veel andere gemeenten te maken met groeiende tekorten op de Wmo en jeugdhulp. De toenemende vraag naar zorg en jeugdhulp, vergrijzing en personeelstekorten stellen ons voor een grote uitdaging om de zorg en jeugdhulp in Den Haag ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Het Rijk springt de komende jaren bij om een deel van het tekort te dekken. Om het resterende deel van het financiële tekort op lossen, zoeken we voor de helft dekking buiten het programma Zorg&Jeugd. De andere helft lossen we op met maatregelen binnen het programma. Maatregelen die binnen het programma vallen richten zich op het tegengaan van oneigenlijk gebruik, het beter aanbesteden op doelmatig en doeltreffend zorgaanbod en preventieve inzet / verbeterde indicatiestelling om de beweging van zware naar lichte zorg vorm te geven. De genomen maatregelen zijn kwaliteitsgericht en hebben geen gevolgen voor de zorginhoudelijke en onafhankelijke indicatiestelling door professionals. Hagenaars kunnen blijven rekenen op de beste zorg en ondersteuning.

We verbinden preventieve ondersteuning, informele en formele zorg beter met elkaar zodat iedereen passende zorg krijgt. Door preventie, vroegsignalering en toegankelijke voorzieningen in de wijk zetten we in op een verschuiving van zware naar lichte zorg en (jeugd)hulp. Het uitgangspunt blijft: lichte zorg wanneer het kan, zwaardere zorg wanneer het nodig is. Als zware hulp nodig is, moet die er direct zijn. Om cliënten beter en passender door te verwijzen, vergroten we het inzicht in cliëntenstromen. Hierdoor weten we wie, waar, welke zorg en hulp krijgt. We ondersteunen huisartsen met een praktijkondersteuner Jeugd GGZ. We ontwikkelen het Haags Hulpkompas zodat mensen makkelijker hun weg kunnen vinden naar voorzieningen. We investeren in samenwerkingen tussen nuldelijnszorg en eerstelijnszorg (welzijn, huisartsen en wijkverpleegkundigen). Maatregelen om de zorg toekomstbestendig te houden zijn altijd gericht op preventie, maatwerk en passende zorg en hulp.

Geld dat is bestemd voor zorg, moet gaan naar de mensen die het nodig hebben. Daarom pakken we fraude, bijvoorbeeld bij PGB’s, door zorgaanbieders en zorgontvangers aan. Onterecht gedeclareerde zorg vorderen we terug. We nemen maatregelen tegen zorgaanbieders met hoge overhead, winstmarges, hoge eigen vermogensposities en salarissen boven de Wet Normering Topinkomens.

We evalueren resultaatgericht indiceren. We werken zowel voor de Wmo als jeugdhulp toe naar een nieuw inkoopmodel. We selecteren alleen zorgaanbieders die de beste kwaliteit voor de beste prijs leveren en binding hebben met de stad. Dit leidt tot minder aanbieders, waardoor de administratieve lasten- en controledruk voor aanbieders en de gemeente afneemt en we een hogere kwaliteit en doelmatigheid kunnen nastreven. Keuzevrijheid blijft daarnaast via het PGB mogelijk.

We gaan door met investeren in zorginnovaties, waarmee we de zorg en ondersteuning van jong tot oud slimmer organiseren en mensen die hulp nodig hebben, langer thuis kunnen wonen.