Onderwijs

Aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt

Aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt

Den Haag kent een mismatch tussen het aanbod van werk en arbeidspotentieel. En die mismatch dreigt groter te worden. Zeker op het terrein van energietransitie, bouw en zorg. Daarom is het belangrijk dat opleidingen goed aansluiten op de arbeidsmarkt en dat we leerlingen en zij-instromers voorbereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst. Om de doorstroming van school naar werk te verbeteren, is een goede samenwerking tussen beroepsonderwijs en het bedrijfsleven cruciaal. We gaan met bedrijven in gesprek om meer stageplekken te creëren.

We investeren in de aanpak van laaggeletterdheid. De aanpak van taalachterstanden in Moerwijk, Mariahoeve en Laak dient hierin als voorbeeld. In deze wijken zorgen Haagse organisaties, vertegenwoordigd in De Haagse Taalketen, met een wijkgerichte aanpak zodat meer laaggeletterden een taalcursus volgen. Deze aanpak verbreden we. Ook komt er een nieuwe Taalnota voor goed taalonderwijs. De taalontwikkeling van laaggeletterden krijgt daarin een centrale plek. Hierdoor moeten nog meer Hagenaars kunnen meedoen.

Voor velen zal door digitalisering en robotisering de baan die ze nu hebben in de toekomst veranderen of mogelijk verdwijnen. Omscholing, bijscholing en een nieuwe mix van werken en leren is nodig om je een leven lang te kunnen blijven ontwikkelen en hierop voorbereid te zijn. Den Haag werkt daarom in de regio samen met het bedrijfsleven en opleidingen in de Human Capital-aanpak. Dit is een aanpak waarmee we onze beroepsbevolking continue willen scholen, zodat mensen aan het werk blijven of om hen naar (nieuw) werk te begeleiden.