Maatschappelijke opvang en beschermd wonen
In Den Haag hoeft niemand op straat te slapen en neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid voor mensen die door omstandigheden op straat belanden. We constateren dat het aantal dakloze mensen stijgt en dat het tekort aan betaalbare woningen de uitstroom uit de maatschappelijke opvang bemoeilijkt. Daarom trekken we extra geld uit voor de aanpak van de wachtlijsten voor de nachtopvang en de verdere uitvoering van het Tien Punten Plan Maatschappelijke Opvang. Dit plan gaat onder meer over kleinschalige opvang, goede zorg en begeleiding, 24-uursopvang en extra aandacht voor preventie. Waar mogelijk wordt net als bij statushouders gekeken naar de mogelijkheid om de huisvesting van functies en doelgroepen, zoals bijvoorbeeld met studenten en ouderen, te combineren.
De medische zorg voor mensen die op straat leven breiden we uit met verpleegkundigen. We zijn pilotgemeente voor het landelijke actieprogramma dak- en thuisloze jongeren. Het uitgangspunt dat dakloze mensen niet worden beboet (bijvoorbeeld vanwege buiten slapen), maar worden toegeleid naar zorg en begeleiding, blijft een terugkerend onderwerp van gesprek met de politie, handhavers en boswachters. Om dakloosheid te voorkomen maken we maximaal gebruik van maatwerk ten aanzien van de kostendelersnorm.
Mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn om op eigen kracht zelfstandig te wonen vanwege psychiatrische problematiek, kunnen rekenen op een beschermde woonomgeving met goede begeleiding. Vanaf 2020 wordt beschermd wonen ingekocht via maatwerkarrangementen. We monitoren deze overgang van subsidiëring naar inkoop van maatwerkarrangementen scherp, zodat we weten dat mensen kunnen rekenen op passende ondersteuning en begeleiding. We nemen maatregelen om de doorstroom uit Beschermd Wonen plekken te bevorderen.
We kijken naar de mogelijkheden om Housing First uit te breiden verspreid over de stad en we zetten in op onconventionele maatregelen zoals containerwoningen en het ombouwen van tijdelijke locaties en kantoortransformaties. Ook doen we een beroep op regiogemeenten om een deel van de uitstroom op te nemen. We voeren een stevige lobby richting het Rijk voor meer middelen voor de maatschappelijke opvang.
We zetten de integrale aanpak personen met verward gedrag voort, met aandacht voor onder andere een aanpak die aansluit bij de behoefte van de persoon met verward gedrag en hun directe omgeving, preventie en vroegsignalering en de Opvang Verwarde Personen (OVP) in samenwerking met de politie en GGZ.