Werk, armoede en schulden

Meer (kans op) banen voor iedereen

Meer (kans op) banen voor iedereen

De pilot ‘Ondernemend uit de Bijstand’ breiden we uit. De mismatch die in Den Haag bestaat tussen vraag en aanbod van werk moet worden verkleind. De banen die ontstaan door de banengroei aan de onderkant van de arbeidsmarkt, koppelen we aan werkzoekenden. Daarbij wordt intensieve samenwerking met werkgevers, uitzendbureau’s opleiders, cliëntenraden en vakbeweging gezocht voor duurzaam werk en/of scholing in de sectoren bouw & techniek, horeca & detailhandel, zorg & welzijn en transport & (agri)logistiek. Ook gemeenten in de regio die relatief veel arbeidsplaatsen voor praktisch opgeleiden hebben, worden betrokken. Belemmeringen die (sociaal) ondernemers ervaren bij het in dienst nemen van mensen uit de bijstand, worden weggenomen.

Mensen die moeite hebben met het vinden van een baan, ondersteunen we. Dat kan variëren van bemiddeling naar (vrijwilligers) werk, het aanbieden van een stage of bijvoorbeeld omscholen of het leren van digitale vaardigheden. Naast het Haags Emancipatie Studiefonds (HES) komt er mogelijk een Opleidingleenfonds waarmee mensen in de bijstand opleidingen en trainingen kunnen volgen die passen bij het beschikbare werk en bij hun competenties.

Het bestrijden van jeugdwerkloosheid is heel belangrijk. We ondersteunen jongeren die dat nodig hebben met het leren van algemene (werknemers)vaardigheden. Discriminatie bij stages en op de arbeidsmarkt wordt aangepakt. Samen met scholen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties breiden we het aanbod van stages en leer-werkplekken uit. Zo maken we de overgang naar een betaalde baan makkelijker. We zien erop toe dat de verandering in de bekostiging van leerwerkbedrijven geen nadelige effecten heeft voor de bedrijven. We zorgen voor een warme overdracht van jongeren die van het praktijkonderwijs komen naar passend werk. Voortijdig schoolverlaten duidt vaak op onderliggende problematiek en verergert deze ook. We ondersteunen de persoonlijke en proactieve aanpak van de Servicepunten Arbeid om jongeren alsnog een startkwalificatie te laten halen. De regiefunctie van casemanagers die jongeren begeleiden richting schoolinschrijving of arbeidscontract maakt daar onderdeel vanuit. We stimuleren het werkgeversservicepunt om het MKB en kleine maatschappelijke organisaties te helpen om een bijdrage te leveren aan de aanpak van (jeugd)werkloosheid. Dat geldt ook voor het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze ondernemingen of organisaties zijn vaak te klein om zelf de juiste begeleiding te geven.

We zorgen ervoor dat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om arbeidservaring op te doen, bijvoorbeeld met gesubsidieerd werk. We bevorderen de doorstroom van dergelijke banen naar regulier werk. Voor regulier werk geldt regulier loon. Onze inzet op gesubsidieerd werk is bovendien gericht op het creëren van een win-winsituatie, bijvoorbeeld doordat theaters of sportclubs door de inzet van een gesubsidieerde arbeidsplaats ondersteund worden. We breiden sociaal werkgeverschap binnen de gemeente uit en gaan door met de STiP-regeling. We nemen de verbeterpunten uit de evaluatie STiP-regeling mee. Dit voorkomt instroom in de bijstand en bevordert een duurzame uitstroom naar regulier werk. Naast de bemiddelbare doelgroep, die door succesvol beleid steeds kleiner wordt, hebben we oog voor de doelgroep voor wie volledig aan de slag gaan niet tot de mogelijkheden behoort. Voor hen is er passend werk- of begeleidingsaanbod. Iedereen die recht heeft op beschut werk moet aan de slag kunnen bij ‘Den Haag werkt’ (voorheen Haeghe Groep), de gemeente of bij andere werkgevers.

Werkgevers worden aangesproken op hun aanbod van arbeidsplaatsen voor mensen met een beperking. De gemeente vervult hierbij een voorbeeldrol. Ook blijven we inzetten op social return (minimaal 5%). Aandachtspunt is dat de afgesproken social return opgaven daadwerkelijk met mensen uit het Haagse bestand worden ingevuld.